Wybierz się na fascynującą wyprawę
po urokliwych zakątkach Polski
i delektuj się smakiem regionalnych owoców.

Poznaj Wyborowa Wiśnia Nadwiślańska

NADWIŚLAŃSKIE SADY WIŚNIOWE

Region nadwiślański to doskonałe miejsce do uprawy wiśni, pochodzi stąd szczególna odmiana tych owoców – wiśnia nadwiślanka. Dzięki swoim właściwościom,jest idealna do przetworów i soków. Charakteryzuje się głęboką barwą, która utrzymuje się, mimo poddawania owoców procesom przetwórczym. Nadwiślanka jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku, dodatkowo owoce są trwałe w przechowywaniu i stosunkowo nieduże, w porównaniu do innych gatunków.

Owoce tych wiśni znane są też pod nazwami słupianka, wiśnia słupska czy słupiec. Określenia te pochodzą od nazwy miejscowości Słupnia Nadbrzeżna, gdzie znajdowały się pierwsze nasadzenia. Historia wiśni nad Wisłą sięga początku XX wieku. Szybki rozwój upraw nastąpił w okresie międzywojennym, kiedy ogromny popyt na nadwiślankęzmuszał sadowników do poszukiwania coraz to nowszych obszarów upraw i kanałów dystrybucji. Duża rolę odegrał tu fakt, że sady były zlokalizowane blisko szlaków żeglownych na Wiśle, co umożliwiało łatwy transport owoców.

Sady wiśniowe, w których rosną nadwiślanki, ciągną się w pasie od Ożarowa do Lipska, gdzie przeważają gleby wapienne. Lokalne występowanie nadwiślanki wiąże się z tym, że drzewa wiśniowe bardzo dobrze zaadaptowały się do miejscowych warunków, panujących w okresie ich kwitnienia, kiedy powietrze nad rzeką jest ciepłe i wilgotne. Nadwiślanki można sadzić w innych rejonach, ale wówczas plony nie są tak obfite.

Od grudnia 2009 r. wiśnia nadwiślanka posiada oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia. W związku z tym może być uprawiana tylko na ściśle określonym obszarze w pasie nadwiślańskim (gminy: Lipsko, Sienno, Solec nad Wisłą – woj. mazowieckie; gminy: Ożarów, Tarłów – woj. świętokrzyskie; gmina Annopol i powiat kraśnicki – woj. lubelskie). Dodatkowo wiśnia nadwiślanka, o chronionej nazwie pochodzenia, musi być uzyskiwana wyłącznie z drzew wiśni sokówki odroślowej.

Poznaj Wyborowa Wiśnia Nadwiślańska

WYBOROWA WIŚNIA NADWIŚLAŃSKA

SADY SANDOMIERSKIE

Ziemia Sandomierska to jeden z najbardziej znanych obszarów produkcji owoców i warzyw w Polsce. Panują tu doskonałe warunki upraw ze względu na żyzne gleby oraz wyjątkowy mikroklimat, występujący na granicy wyżyny i kotliny sandomierskiej.

Powiat sandomierski to dziewięć gmin o powierzchni 676 km2. Znaczna część tych obszarów wykorzystywana jest do produkcji rolnej, gdzie dominują sady jabłkowe, ale znajdziemy tu uprawy wielu innych owoców i warzyw, a także zbóż. Pierwsze wzmianki o sadach na tych obszarach pochodzą z XII wieku i dotyczą upraw przyklasztornych. O walorach i płodności Ziemi Sandomierskiej wspominał również w swoich kronikach Gall Anonim. Niezwykle dynamiczny rozwój tych obszarów rozpoczął się w latach 20. XX wieku,

Założona została wówczas pierwsza szkoła rolnicza w regionie. W kolejnych latach powstawało wiele innych instytucji, które pracowały na rzecz rozwoju i modernizacji rolnictwa (warto wymienić chociażby Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Lipowej czy Spółdzielnię Owocowo-Warzywną Ziemi Sandomierskiej w Sandomierzu).
Dzięki tym wysiłkom na przestrzeni lat region sandomierski stał się jednym z najnowocześniejszych i największych obszarów sadowniczych w Polsce. Wśród wielu odmian owoców i warzywa, znajdują się tu również plantacje czarnych porzeczek. Jest to owoc z rodziny agrestowatych, niezwykle bogaty w witaminę C. Czarne porzeczki są szeroko wykorzystywane w przetwórstwie. Ich intensywny smak i aromat sprawiają, że idealnie nadają się na soki i konfitury.

WYBOROWA CZARNA
PORZECZKA SANDOMIERSKA

SADY GRÓJECKIE

Rejon grójecki nazywany jest „największym sadem Europy”. Swoją renomę owoce z Grójca zawdzięczają nie tylko długoletniej historii, ale też sprzyjającym warunkom klimatycznym i glebowym oraz wieloletnim pracom rozwojowym.

Początki sadownictwa na tych obszarach przypadają na pierwszą połowę XVI wieku, kiedy to królowa Bona otrzymała znaczne połacie ziemi grójeckiej, gdzie postanowiła założyć sady owocowe. Rozwój sadownictwa wspierali również duchowni.  Przełomowym momentem był rok 1918 – wówczas to powstała pierwsza przechowalnia owoców na ziemiach polskich, dzięki czemu dorodne jabłka czy gruszki były dostępne także zimą.

Po wojnie II wojnie światowym kolejnym wielkim krokiem było powołanie Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, który sprzyjał rozwojowi nowoczesnych metod upraw.

Od tamtej pory powstało wiele instytucji, których zadaniem była modernizacja sadownictwa. Grójec słynie przede wszystkim z hodowli jabłek, ale popularnymi owocami są tu również gruszki, śliwki, wiśnie i czereśnie. O ogromnym znaczeniu sadownictwa dla tego regionu świadczy fakt, że co roku, w maju, hucznie obchodzone jest tu Święto Kwitnącej Jabłoni.

WYBOROWA
GRUSZKA GRÓJECKA

SADY SZYDŁOWSKIE

Okolice Szydłowa to prawdziwe zagłębie śliwkowe. Owoce z sadów szydłowskich trafiają nie tylko na Polskie stoły, ale są też ważnym produktemeksportowym. Rozsmakowali się w nich Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Estończycy, Czesi i Holendrzy.

Dynamiczny rozwój regionu nastąpił w ciągu ostatnich 10 lat, ale pierwsze wzmianki o sadach na tych terenach  pojawiły się już w XIV wieku. Dziś nie tylko Szydłów, ale cała gmina, są pełne sadów śliwkowych, które mają tu idealne warunki klimatyczno-glebowe. Mówi się, że co piąta śliwka w Polsce pochodzi właśnie stąd. 

Obecnie w okolicach Szydłowa można znaleźć około 45 odmian śliwek, które są wykorzystywane do produkcji przetworów, soków, śliwowicy i do bezpośredniego spożycia, jednak najbardziej znana i ceniona jest suszona śliwka szydłowska, która doczekała się wpisu do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Suszenie śliwek to niezwykle trudna sztuka, przekazywana z pokolenia na pokolenie. W Szydłowie stosuje się metodę „suszenia na laskach”. Od wielu lat Szydłów organizuje Święto Śliwki. Impreza ta co roku przyciąga tysiące miłośników tego owocu i jest doskonałą okazją do spróbowania lokalnych przysmaków śliwkowych.

WYBOROWA ŚLIWKA
Z SADÓW SZYDŁOWSKICH